Modulon puurakenteiset tilat toimivat merkittävinä hiilinieluina – yksi moduuli sitoo jopa 12 000 kiloa hiilidioksidia

Rakennushankkeiden ympäristövaikutukset ovat enenevässä määrin ratkaisevassa roolissa kuntien ja kaupunkien päätöksenteossa. Puurakentaminen nousee esiin ekologisena vaihtoehtona, joka tarjoaa kestäviä ratkaisuja niin ympäristön kuin käyttäjien hyvinvoinnin kannalta. Modulon kehitysinsinööri Miia Vähätalo avaa puurakentamisen etuja ja kertoo, miksi Modulon moduulirakentaminen on ympäristöystävällinen valinta julkisiin rakennushankkeisiin. 

Ympäristöseloste todentaa rakennuksen elinkaaren ympäristövaikutukset 

Modulo on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin rakennustensa ympäristövaikutusten todentamisessa. Yritys on ensimmäisenä suomalaisena moduulirakentajana hankkinut tuotteelleen verifioidun ympäristöselosteen eli EPD:n (Environmental Product Declaration). 

”EPD on standardoitu menetelmä, jolla voimme esittää tuotteemme elinkaarenaikaiset ympäristövaikutukset aina raaka-aineiden hankinnasta loppusijoitukseen asti”, Vähätalo selventää. ”Tämä antaa asiakkaillemme luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa rakennustemme ympäristövaikutuksista”. 

Ympäristöseloste kattaa yhden kokonaisen moduulin, sisältäen alapohjan, seinät ja yläpohjarakenteen. Lähestymistapa on poikkeuksellinen, sillä yleensä EPD tehdään yksinkertaisemmille tuotteille, kuten ikkunoille tai oville. Laskennan todenmukaisuuden verifioi puolueeton kolmas taho. 

Puurakentaminen sitoo hiiltä tehokkaasti 

”Kun puhutaan rakennusten ympäristövaikutuksista, yksi merkittävimmistä tekijöistä on niiden kyky toimia hiilinieluina”, Vähätalo kertoo. ”Olemme laskeneet, että yksi Modulon puurakenteinen moduuli sitoo elinkaaren aikana jopa noin 12 000 kiloa hiilidioksidia. Tämä on huomattava määrä, joka vastaa noin 14 500 ajettua henkilöautokilometriä.” 

Positiiviset ilmastovaikutukset luonnollisesti kertautuvat, kun hiilinieluna toimivista moduuleista rakennetaan kokonainen koulu tai päiväkoti. Konkreettisena esimerkkinä Vähätalo mainitsee Modulon moduuleista rakennetun koulun Lahdessa, joka sitoo eloperäistä hiiltä peräti 322 300 kiloa. Tämä vastaa 390 000 ajettua henkilöautokilometriä tai 28 auton vuosittaisia päästöjä, kun ajokilometrejä on vuodessa keskimäärin 13 794 km. 

Luvut osoittavat selkeästi, kuinka merkittävä rooli puurakentamisella voi olla ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Valitsemalla puurakenteisen Modulon, kunnat ja kaupungit tekevät konkreettisen ilmastoteon. 

Puurakentaminen vie voiton ympäristöystävällisyydessä 

Puurakentamisen ympäristöedut korostuvat entisestään, kun sitä verrataan perinteiseen betonirakentamiseen. Modulon tekemässä vertailussa erot puu- ja betonimoduulien välillä ovat huomattavia. Puumoduulin kokonaishiilijalanjälki materiaalien tuotannosta työmaalle siirtoon on vain 4 940 kg CO2e, kun vastaava luku betonimoduulilla on 13 200 kg CO2e – eli lähes kolminkertainen määrä.  

Merkittävin ero näkyy kuitenkin hiilensidonnassa: puumoduuli toimii hiilinieluna sitoen jopa 12 000 kg CO2e, kun betonimoduuli ei sido hiiltä lainkaan. Tämä tarkoittaa, että valitsemalla puurakenteisen Modulon, kunnat ja kaupungit eivät vain vähennä rakentamisen päästöjä, vaan myös aktiivisesti sitovat hiiltä rakennettuun ympäristöön. 

Modulon puurakentaminen vastaa tulevaisuuden vaatimuksiin 

Rakentamisen ympäristövaikutukset ovat nousemassa yhä keskeisempään rooliin myös lainsäädännön näkökulmasta. Vuoden 2025 alusta voimaan astuva uusi rakentamislaki edellyttää rakennushankkeilta entistä tarkempaa ympäristövaikutusten arviointia. 

”Olemme jo nyt askeleen edellä tulevaa lainsäädäntöä”, Vähätalo toteaa. ”EPD-laskelmamme antaa meille ja asiakkaillemme vankan pohjan arvioida ja raportoida rakennustemme hiilijalanjälkeä koko elinkaaren ajalta.” 

Modulon puurakenteiset tilat tarjoavat kunnille ja kaupungeille kestävän vaihtoehdon, joka vastaa sekä nykyisiin että tuleviin ympäristövaatimuksiin. Muuntojoustavat tilat mukautuvat käyttötarpeiden muutoksiin, mikä pidentää rakennuksen käyttöikää ja vähentää uudisrakentamisen tarvetta. 

”Kun asiakas valitsee Modulon ratkaisut, he ovat automaattisesti mukana tukemassa Suomen ympäristötavoitteita, kuten pyrkimystä hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä”, Vähätalo korostaa. ”Lisäksi puu luonnonmateriaalina takaa terveelliset ja viihtyisät tilat käyttäjille.” 

Modulon puurakenteiset tilat ovat ympäristöystävällinen ja vastuullinen valinta kunnille ja kaupungeille, jotka haluavat panostaa kestävään kehitykseen ja käyttäjien hyvinvointiin. Ne tarjoavat konkreettisia ratkaisuja hiilijalanjäljen pienentämiseen ja vastaavat tulevaisuuden rakentamisen vaatimuksiin. 

Haluatko kuulla lisää Modulon ympäristöystävällisistä ja muuntojoustavista tilaratkaisuista? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja selvitetään yhdessä, miten voimme auttaa kuntaasi rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta! 

Modulon puurakenteiset tilat ovat sekä ekologisia että terveellisiä. Lue lisää ensiluokkaisesta sisäilmastamme.